ExQuis - Salon
Nails, Beauty & Lifestyle

Eyebrow

Epileren is een populaire techniek om ongewenst gezichtshaar te verwijderen

Denk daarbij bijvoorbeeld aan je wenkbrauwen, je bovenlip en je het gehele gezicht. In dit artikel lees je het antwoord op de volgende vragen:

  • Wat is epileren precies?
  • Wat zijn de voordelen van epileren?
  • Wat zijn de nadelen van epileren?
  • Hoe kun je epileren?

 

Wat is epileren?

Epileren is een ontharingsmethode waarbij je lichaamshaar met haarwortel en al verwijdert. Dit in tegenstelling tot veel andere ontharingsmethodes (scheren, ontharing crème e.d.), waarbij je alleen het zichtbare (boven huidse) gedeelte van de haartjes verwijdert. Kortom: epileren is een grondige methode voor lichaamsontharing.

 

Wat zijn de voordelen van epileren?

Haartjes blijven langer weg bij epileren.

Het belangrijkste voordeel van epileren ten opzichte van scheren, is dat de haartjes bij epileren veel langer wegblijven. Dit komt omdat je de haartjes met wortel en al verwijdert, terwijl je bij scheren slechts het zichtbare (boven huidse) gedeelte van de haartjes verwijdert. Zodoende blijven haartjes nadat je ze geëpileerd hebt minimaal zo’n 3 weken weg, terwijl je bij scheren vaak na een dag alweer stoppels hebt. Door te epileren hoef je dus minder vaak je lichaamshaar te onderhouden.

 

Geen stoppels door epileren

Een ander voordeel van epileren is dat haartjes niet als harde stoppels terug groeien, maar juist als zachtere haartjes. Epileren geeft dus vaak een langdurig(er) glad resultaat.

 

Wat zijn de nadelen van epileren?

Eerlijk is eerlijk; epileren kent ook de nodige nadelen:

 

Epileren doet pijn

Allereerst kan epileren behoorlijk pijnlijk zijn. Je trekt haartjes namelijk letterlijk uit hun haarzakjes, en dat kan in sommige gevallen flink pijn doen.

 

Huidirritatie door epileren

Epileren is een vrij drastische ontharingsmethode en kan dan ook de nodige huidirritatie opleveren. Sommige mensen hebben overigens nergens last van, en de mate van huidirritatie verschilt vaak per gebied. Bovendien geldt dat vrijwel iedere ontharingsmethode huidirritatie met zich kan meebrengen.

 

Hoe kun je epileren?

Je kunt op verschillende manieren epileren. Een aantal van de populairste methodes zijn:

1. Epileren met een pincet

Door middel van een pincet kun je fijne haartjes vastpakken en vervolgens met een snelle beweging epileren. Epileren met een pincet is vooral geschikt voor kleine stukjes. Zo is epileren met een pincet veruit de populairste methode voor het epileren van de wenkbrauwen.

 

2. Epileren met draad

Epileren met draad of touw is een relatief nieuwe techniek die de laatste jaren steeds populairder wordt. De methode is overgewaaid uit landen als Turkije en Egypte en zou in verhouding wat minder pijnlijk zijn en bovendien sneller. Tijdens het epileren met draad gebruik je twee touwtjes die je in elkaar draait. Vervolgens ga je met deze touwtjes over de huid, waardoor je haartjes tussen de touwtjes komen en zodoende worden geëpileerd.